03 Oct Möt Farah ledare och kommunikationsansvarig Lorensborg
“Jag började med Hemmaplan när jag var 17, det var en vän som rekommenderade mig – jag har sysslat med många aktiviteter själv – jag ringde upp dem och sa att jag ville jobba! Jag fick ta simning, det var ett uppdrag med väldigt många barn. Nu har jag bollkul, boxning och tjejgrupp med en kollega.
Efter att jag hade börjat insåg jag att det inte bara handlade om att ta barn till olika aktiviteter. Hemmaplan är en gemenskap, man går in i en atmosfär där alla stöttar alla, tar hand om barnen, engagerar sig, tar ansvar. Man får känslan av att det är en community, inte en splittrad verksamhet. Det var en jätteskön känsla.
Tjejgrupperna började med att tjejerna i Hemmaplan sa att de ville ha något som bara var för dem. Vi snackade med vår chef och så vi gick över från att bara ha sport till att också ha kultur och gemenskap, sedan startade vi den här gruppen.
Till tjejgruppen kommer tjejer från årskurs 4-6 som anmält sig. De kommer från Lorensborg och andra skolor. Vårt mål är att få hit så många som möjligt, inte bara från Lorensborg eller från en skola eller en gård. Grupperna är här i vår områdeslokal för att tjejerna ska få en känsla för att det inte är ett klassrum, det ska vara som ett annat hem för dem – ni kan vara er själva här, ta det lugnt, det är en annan vibe. Vissa har gått förbi lokalen och knackat på, sagt: “Vad gör ni?” – och så har de kommit med.
Vi kör olika aktiviteter, spel, bakar, de kan också få hjälp med läxor. Ibland tar vi upp ämnen som tjejerna tycker är viktiga, det de tycker är jobbigt och vill prata om. Som mobbning, hur det är att vara tjej, hur ens vänner påverkar en, vilka problem de har. Jag ser mig själv i barnen, försöker hjälpa dem så att de inte gör samma misstag som jag gjort.”
Vad för misstag har du gjort som du inte vill att de ska göra?
“Som att ha skolstress eller problem med vänner, drama som man går in i. När ett barn berättar att de bråkat med en kompis kan jag ge dem råd. De ser mig mer som en vän som är lite nära i ålder än en vuxen lärare som det är en vägg mellan.”